Bruine Sushi rijst

Bruine sushirijst is net als de witte variant, een korte korrel Sushi rijst. Korte korrel rijstsoorten zijn korter en boller dan de lang graan rijstsoorten zoals pandan-, basmati- en jasmijnrijst.

Sushi rijst is dus een korte korrel rijst en als je denkt dat het alleen in Japan wordt verbouwd, heb je het mis. Sushi rijst wordt onder andere verbouwd in California, Australië, Italië en China.

Witte rijst is wit omdat het buitenste deel van het graan, de zemelen, is verwijderd bij de productie. Bij de verwerking van witte rijst wordt ook de kern van het graan, de kiem, verwijderd.

Bruine rijst is bruin omdat het de lichtbruine zemelen van het graan houdt. Bij bruine rijst wordt ook de kiem niet verwijderd.

Dit is bij bijna alle rijstsoorten hetzelfde (Bijna, bij wilde rijst bijvoorbeeld niet, en wilde rijst is ook geen rijstsoort ondanks zijn naam).

Omdat bruine rijst een volkoren is, wordt het beschouwd als een complex koolhydraat.

Rijst in een rijstveld

Bruine Sushi rijst - Complexe koolhydraten?

De Complexe koolhydraten van bruine Sushi rijst (ook wel “trage koolhydraten” genoemd) zijn de zogenaamde natuurlijke koolhydraten. Je kunt deze niet of nauwelijks als toevoeging doen, omdat ze al in de basis van een product zitten. De term “trage” in “trage koolhydraten” houdt in dat ze de energie langzaam afgeven. Anders dan bij enkelvoudige koolhydraten komt energie beetje bij  beetje los en kun je dus meer doen. Je ervaart geen piekmoment, maar bent de hele dag gefocust.

Complexe koolhydraten kennen eveneens een verzadigende werking. Dit betekent dat je langer het gevoel hebt dat je vol zit.

Hoewel bruine Sushi rijst van nature hoger is in vitaminen, mineralen en vezels dan witte Sushi rijst, zijn veel  witte rijstsoorten later weer verrijkt.

Veel witte Sushi rijst is bijvoorbeeld verrijkt met foliumzuur, ijzer, niacine en thiamine.

Witte rijst met mate is niet ongezond, maar bruine rijst is gezonder.

Japanse rijstveld rijstterras

Volg ons op Social Media en blijf op de hoogte van nieuwe berichten

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *