Wasabi wortel

Echte Wasabi

We weten tegenwoordig allemaal wat het is, tenminste dat denken we. De kans is echter groot dat je nog nooit echte wasabi hebt gegeten, of in ieder geval niet vaak. Dit komt omdat de meeste wasabi die we overal tegenkomen een mengsel is van mierikswortel, mosterd en kleurstof.
Echte wasabi krijg je pas na het raspen van de wortel van de Wasabia Japonica.
Mierikswortel groeit sneller, wordt groter en is veel goedkoper om te produceren dan Wasabi Japonica, de plant van het “echte” goedje. Ook in Japan wordt mierikswortel vaak gebruikt in plaats van Wasabi Japonica.

Wasabi in de winkel

Het verbouwen van de wasabi plant duurt ruim een jaar, voordat je kunt oogsten. Het moet ook nog eens precies de juiste hoeveelheid licht hebben gehad, te veel of te weinig zonlicht vindt de plant niet leuk. En de plant eist stromend water bij een exacte temperatuur. En als klap op de vuurpijl, je moet het nog steeds handmatig oogsten.
Wasabi-pasta kun je maken door de wasabi-wortel (de ondergrondse stengel van de plant) te raspen. Wanneer je die wortel raspt, beginnen de vluchtige stoffen die het de speciale smaak geven binnen enkele minuten al af te breken. Daarom heeft de “echte” de beste smaak als het echt vers is.

wasabi oogst

De smaak van echte Wasabi

De “echte” wasabi-smaak laat zich moeilijk beschrijven. De super-pittige smaak die een achtbaanrit van 20 kwellende seconden door je neusholte maakt is het resultaat van “imitatie” wasabi. De echte is een complexe smaak, die pittig begint zoet eindigt.
De “echte” smaakt meer naar kruiden dan naar mierikswortel. Het is pittig maar heeft niet die aanhoudende, brandende neusholte smaak.
De bladeren van de wasabi-plant zijn eetbaar en worden vaak gegeten in salades.
Het raspen van verse wasabi wortel moet vlak voor het serveren gebeuren, omdat de wasabi zijn kostbare smaak ongeveer 15 minuten zal behouden.
Wasabi is ook goed voor je, Japanners zeggen dat het antimicrobiële en ontstekingsremmende effecten heeft.

wasabi raspen

Imitatie of echte wasabi

Wasabi Japonica, de plant en wortel van de “echte“ was tot voor kort geleden alleen verkrijgbaar in Japan. Tegenwoordig wordt de plant ook gekweekt in een veel aantal andere landen, zoals China, Nieuw Zeeland en Australië, maar ook bijvoorbeeld Engeland.
Tijdens de Sushiworkshop maken we gebruik van “imitatie” wasabi, hoewel we ook wel eens op speciaal verzoek de “echte” laten invliegen.
Hieronder een prachtig interessant filmpje van een wasabi boerderij in Japan.

Volg ons op Social Media en blijf op de hoogte van nieuwe berichten

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *