Nori zeewier boerderij

Nori zeewiervellen

Nori zeewiervellen voor Sushi zijn er in verschillende kwaliteiten. Meestal staat op de verpakking Platinum, Gold, Silver en Green (in het Engels, ja..) waarbij Platinum de beste kwaliteit is, volgens de Japanners  Sommige nori duiden het aan met letters A, B, C, D waarbij A staat voor de hoogste kwaliteit. In Nederland kennen we dus 4 categorieën terwijl Japan er 9 kent. Wellicht dat het in Nederland ook ooit zo ver komt, maar dan moeten we iets vaker zeewier eten. En dat is helemaal niet zo moeilijk gezien de vele recepten die er zijn waarin je nori kunt verwerken. We hebben er al eerder een paar gepost (zeewierchips en zeewierzoutjes) en er zullen meer volgen.
Van zeewier wordt ook verteld dat het het voedsel van de toekomst is, vanwege de stijgende zeespiegel waardoor zeewier op meer plekken verbouwd wordt. Ook in Nederland wordt zeewier verbouwd maar daar vertel ik een andere keer meer over.

Wat is de beste kwaliteit Nori Zeewier

Terugkomend op de kwaliteit van nori, het gaat Japanners niet om de smaak. Waar ze op letten is de kleur, de glans, het gewicht, de dikte, de vlekken, de gaten en ook of de nori een mix van verschillende zeewier is.
Daarnaast beoordelen de meeste nori fabrikanten op hun eigen wijze. Daarom kan het zijn dat de Silver nori van de ene fabrikant niet hetzelfde is als die van een andere fabrikant.
Zoals eerder gezegd, de kwaliteit van nori wordt niet bepaald door de smaak, maar hoe nori eruit ziet. Hoe donkerder de kleur, hoe beter. Hogere cijfers, zoals goud, hebben een gitzwarte tint en worden lichtere kleuren lager beoordeeld.
En ook hoe glimmender de nori hoe hoger men de kwaliteit beoordeeld.
Naarmate de kwaliteit van nori lager wordt beoordeeld worden de nori vellen ook dunner en worden verschillende zeewieren door elkaar gebruikt, en hier komt een aap uit een mouw.

Wat wij merken in onze Sushiworkshops is dat de meeste deelnemers niet houden van die uitgesproken zeewiersmaak die je hebt bij de hoge kwaliteit norivellen. Ook de dikte van de nori beleven we anders, we vinden juist de dunne zeewiervellen veel lekkerder.
Tijdens de Sushiworkshop maken we een Sushi  vier keer iedere keer een andere kwaliteit nori. Een ideale manier om te beoordelen welke zeewier jouw voorkeur heeft.

Nori zeewiervellen op de boodschappenlijst

De Nori zeewiersoorten staan ook op de Boodschappenlijst Sushiworkshop formulier. Wil je er ééntje aanschaffen, maar weet je nog niet welke, vink het aan en we nemen in ieder geval een pak van elk mee. Kun je dan beslissen. 

Wil je een blik werpen op de verschillende soorten Nori zeewier die we in onze winkel hebben, kijk dan hier

Nori is ook bekend om zijn vele gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar daar zullen we het een andere keer over hebben.

Hieronder ziet een filmpje van een traditionele Japanse nori verbouwer die met zijn boot de zeewier oogst en in zijn fabriek tot nori verwerkt.

Volg ons op Social Media en blijf op de hoogte van nieuwe berichten

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *