Sakura-denbu

Sakura Denbu

Sakura Denbu

Wat is Sakura Denbu

Sakura Denbu is een gepureerde, gekruide vis die lichtroze is gekleurd met rode voedselkleurstof. De roze kleur doet denken aan de bloesems van de Japanse kersenbomen, in het Japans “Sakura” genoemd. Sakura denbu wordt voornamelijk gebruikt om kleur toe te voegen aan rijst en sushi-gerechten. Het geeft een luchtig mondgevoel af met een licht gezoete en zachte smaak. Denbu wordt vaak aangezien voor “oboro”, maar Oboro gebruikt garnalen en / of zalm. Denbu is zacht en pluizig terwijl oboro kruimelig is. Ofwel kan worden gebruikt om kleur toe te voegen of als een topping voor sushi, enz.

Sakura Denbu wordt zelden in grote hoeveelheden wordt gegeten, maar het is onmisbaar bij de oogstrelende kleuren van veel gerechten. Sakura Denbu is gemaakt van magere witte vis zoals snapper, kabeljauw, bot. Een vetrijke vis zoals zalm zal klonteren en zal niet de fijne vlokken die kenmerkend zijn voor Sakura Denbu als eindresultaat hebben. Over het algemeen is kabeljauw het beste basisingrediënt.

De kabeljauw wordt normaal gekookt, op een doek gelegd en onder stromend water gewreven om overtollig vet te wassen en te verwijderen. Nadat het vocht eruit is geperst, wordt het gemalen in een vijzel met suiker, zout en rode voedselkleurstof. Het wordt vervolgens langzaam gekookt op een laag vuur in een pan. Kabeljauw is laag in vet en rijk aan vitamine A, goed voor de gezondheid.

Hoe maak je Sakura Denbu

Je hebt nodig:

  • 3 kabeljauwfilets of 2 kabeljauws
  • Suiker, 3 eetlepels
  • Scheutje sake, ongeveer 2 eetlepels
  • Mirin, 1 eetlepel (Mirin is zoete Japanse rijstwijn)
  • Snufje zout, ongeveer 1 theelepel 
  • Rode kleurstof
  • Optioneel 1 stuk konbu-zeewier van ongeveer 5 cm, voor extra umami

Breng eerst water aan de kook in een pan en voeg daarna zout, konbu-zeewier en kabeljauw toe en kook ongeveer tien minuten. 
Als er schuim boven komt drijven, dan kun je bovenkant van de kookvloeistof wegscheppen zodat de vis zo wit mogelijk blijft.
Als de vis gemakkelijk uit elkaar valt, dan is het klaar.

Als je met een hele kabeljauw werkt, dan leg je de gekookte kabeljauw in koud water en scheid je het vlees van de huid en botten.
Was het vlees onder stromend koud water, verwijder het vet en
laat de kabeljauwfilet vervolgens in een vergiet uitlekken.

Wikkel het gewassen vlees in een (stevige, meerlaags) keukenrol en knijp het vocht goed uit.
Pulk de vis uit elkaar en controleer ook dat er geen graatjes meer in zitten.

Doe de suiker, mirin, sake en de vis in een pan en meng het goed met elkaar. Je kunt eventueel een staafmixer gebruiken op een lage stand.

Om kleur toe te voegen aan de vlokken vis, los je een beetje kleurstof in wat water en meng je deze. Om de kleur gelijkmatig te verdelen, voeg je deze toe aan de vis en meng je het snel. Je kunt altijd meer kleur toevoegen maar niet minder kleur..

Als alle vloeistof weg is, heb je de afgewerkte, donzige Sakura Denbu.

Sakura Denbu bewaren

Sakura Denbu is in een luchtdichte verpakking 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren dan kun je het beste de Sakura Denbu in een vriezer stoppen.

Je kunt de sake en mirin eventueel weglaten, deze ingrediënten zorgen ervoor dat de vis minder ‘visachtig’ smaakt en dat de smaak verbetert.

Waar kun je Sakura Denbu halen

Ben je op zoek naar kant en klare Sakura Denbu, kijk dan eens bij de Aziechef

www.aziechef.nl/shop/sushi/sakura-denbu/

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *